Salată de homar, după o rețetă a Mariei Cantilli Golescu

Cremă de spanac de post

Numai bine că postul ăsta a venit deodată cu primăvara, dacă n-ai spanac e bună și o mână de urzici.

Pulled pleurotus cu bbq de casă

Rețetă dezvoltată în parteneriat cu Arovit, poate fi făcută la fel de bine și cu alt fel de ciuperci sau substitut de carne, cum ar fi jackfruit sau seitan.

Surf ‘n’ Turf românesc

Coșmarul oricărui sommelier, surf n turf-ul are și carne roșie dar și fructe de mare, de aici confuzia! Ce vin pui lângă? Până se hotărăsc ei dacă-i alb sau roșu, eu mi-am deschis o sticlă de prosecco. Doamne ajută!

Cappuccino de hribi

Când nu ești sigur dacă vrei să bei o cafea sau să mănânci o supă.

Salată caldă de bureți usturoi

Dacă atunci când gătești mâncarea asta ai un moment de slăbiciune și te pierzi cu firea poți pune și o mână sănătoasă de parmezan ras, la urmă!

Salată de raci și crudități

Cea mai bunã alternativã a fructelor de mare, racul este poate singurul supraviețuitor al
moluștelor, crustaceelor și altor „spurcăciuni ” ce se regãseau pe mesele transilvãnene în
secolele trecute. Racul se gãsește din abundențã doar cã nu se prea pescuiește, dar dacã ești
norocos, noaptea, cu o felie de slãninã, pe malul unui lac poți ademeni câțiva.

Brioche bun, ou poșat, sparanghel, sos bernaise

Brunch, mic dejun pentru puturoși (leneși – în Ardeal), mahmuri dar și pofticioși în același timp. Ouăle astea poșate alăturate unei ciorbe acre sunt, de obicei, vedetele brunchului.

Hribi de sezon

Sezonul hribelor nu-i chiar scurt, deci nu prea ai scuze să nu mănânci bunătățile astea. Bine, dacă ai alergie, ai și scuză. Da atunci ne pare tare rău pentru tine.

Sfeclă, păstrăv afumat și Năsal

Deși pare întortocheată treaba asta de aici, nu prea e. Cel mai mult e de muncă, adică de așteptat după murături, restul e floare la ureche, floare de soc la ureche.

Salată de calamari la grill

Depinde din ce parte privești preparatul ăsta. Dacă ești la un bbq party și primești niște camalari proaspăt scoși de pe grill și pui o salată lângă, nu e tocmai salată. Dar dacă ești la cură de slăbire și vrei să fentezi, poți zice de calamarii ăștia că îs doar toppingul de pe salată.

Blini cu păstrăv afumat

Dacă aveți un păstrăv afumat de bună calitate, nu e musai să-l faceți pastă, eu doar îl rup în mână. Asta dacă este cremos și nu uscat de tot.

Veloute de vită

Unul din cele 5 sosuri mamă ale gastronomiei mondiale, sosul veloute- tradus înseamnă catifea/catifelat, stă la baza altor sosuri precum Allemande, Bercy sau Ravigote

Un sos de portocale

Sosul de portocale respectă foarte clar modul de preparare al sosurilor mamă, cum ar fi veloute-ul, așa că dacă ne dorim un altfel de sos, de exemplu de grepfruit, facem fix același lucru doar că adăugăm zeamă de grepfruit. Ușor, nu?

Cartofi crocanți cu salvie

Cartofii ăștia crocanți se pot așeza și altfel, nu numai în cuib. Dacă ai inele de inox, îi așezi pe tava de copt și faci din ei niște discuri foarte crocante și aromate, pe care le folosești pe post de bază la un bufet finger food. Merg grozav de bine cu unturi aromate, creme de brânză, dar și mousse-uri de pește.

Porc cu cremă de dovleac și usturoi copt

Dacă aveți posibilitatea să gătiți mușchiulețul sous vide, e bine ca, după ce-l fasonați, să îi și tăiați capetele subțiri. Astfel se obține o gătire uniformă a bucăților de carne.

Supă asiatică de vongole cu lapte de cocos

Pare destul de ciudat să oferi ca soluție un ingredient românesc pentru o rețetă asiatică, dar dacă nu găsiți lemongrass (și se prea poate să se întâmple asta), puteți folosi liniștiți lămâiță sau Melissa Officinalis. Doar că trebuie adăugată spre final ca să nu-și piardă aromele.

Salată asiatică de vită cu mango și coriandru

Dacă nu ești foarte norocos să dai de un mango autohton pe la piață, poți la fel de bine să-l înlocuiești cu un alt fruct local precum ananasul :). Doar că acesta nu o să fie la fel de zemos și dulce.

Ouă de prepeliță, leurdă și spanac

Cu excepția caviarului fals, întregul preparat e gândit să fie gătit outdoor. Acolo unde găsești verdețurile, faci un foc, încingi fonta și rumenești totul la foc iute. La urmă înmoi bucăți zdravene de pâine în gălbenușurile de ouă și, dacă ești norocos și ai și un pahar de vin ….

Turtițe de creveți

Aceasta este o rețetă de bază. Pornind de la ea, putem înlocui creveții cu orice altă carne de pește sau fructe de mare, pentru a obține ceva la fel de gustos.

Sopa Paraguaya

Sopa paraguaya nu este chiar o supă după cum toți am fi tentați să credem, este un fel de pâine care poate duce puțin și a mămăligă, iar dacă am separa ouăle și am spuma albușurile ar putea fi chiar un suffle. Dar o descriere cât mai aproape de adevăr ar suna cam așa : un fel de mâncare ce în mod normal acompaniază un preparat lichid, o supă, în speță, de aici și numele !!!

Burger de oaie cu brânză din bărbânță

Cu ceva ani în urmă, când îmi petreceam mare parte din timp prin Bistrița, am ajuns să fac consultanță la un restaurant, unde, printre diverse excentricități ale patronului, trebuia să găsesc o formulă prin care să scot un cotlet de berbecuț cât mai aproape calitativ de cel de import, dar, evident, la costuri reduse. Fiind într-o perioadă destul de liniștită, am acceptat provocarea. Așa că,
am mers zilnic, timp de câteva săptămâni, la o fermă de oi și am ales, cântărit (cu blană, apoi fără), am sacrificat (cântărit din nou, cu organe și fără) câte un berbec pentru a găsi dimensiunea potrivită pentru un rack of lamb cinstit. Când, în sfârșit, am găsit parametrii ideali, aveam în congelatoare câteva sute de kg. de carne de berbec și nimic de făcut cu ea. Așa că, am decis să încercăm o rețetă de burger de Bistrița. Adică o chiftea grasă din carnea de berbecuț cu un topping de brânză de bărbânță. Gust de acasă, ce mai ?! Am vândut carnea cât ai zice … oaie.

Chowder de somon cu praz și porumb dulce

Chowderul este o supă grea și groasă, atât de groasă încât, câteodată, se confundă cu o tocăniță. Extrem de consistentă datorită cantității destul de mari de smântână, este foarte bună în sezonul rece, când, după câteva linguri, îți încălzește sufletul.

Piure de cartof dulce, piure de mazăre, sparanghel și ciuperci

Cred că eram la Baia Mare când am început să mă joc cu piureurile astea. Un domn bucătar, cam de vârsta a doua, era la noi în probe. Dânsul lucrase mai mult prin cantine și la nunți, mai tot timpul cu cârca, niciodată cu penseta, așa că, atunci când m-a văzut că stau vreo 10 minute și mă tot joc cu o farfurie, a decis că de a doua zi nu mai vine. Je ne regrette rien 🙂

Tartă cu pere și cremă de vanilie

Desertul ăsta merge incredibil și cu gutui, iar dacă ești în afara sezonului, poți folosi pere sau alte fructe din compot. Atenție, fructele din compot nu mai trebuie îndulcite, dar trebuie scurse bine, bine.

Tagliatelle verzi cu salvie și unt

Pastele colorate se obțin prin amestecarea aluatului de bază cu diverse piureuri sau sucuri colorate din plante și legume. De obicei, pastele verzi sunt amestecate cu spanac. Primăvara, când o să aveți timp și leurdă la îndemână, vă recomand să faceți pastele verzi cu puțin piure de leurdă, raiul pe pământ.

Midii în sos alb

Mai ușor de atât nu se poate… ba da, se poate! E mai ușor să ungi o felie de pâine cu unt.

Tartă de ciocolată

Ciocolata bună e aia belgiană și musai să fie cu peste 75% cacao, aici nu-i loc de târguială… așa cum pălinca cea mai bună e din Maramu’. Noah, numa zic, să nu cumva să vi se taie desertul de la ciocolată ieftină și, de supărare, să beți ceva poșircă de 38 de grade din sud :).

Papanași fierți cu șofran și ananas rumenit

Un fel de papanași, mai cu moț, sau mai cu șofran :). Eu am făcut ditamai papanașul cât pumnul, voi puteți face din ăia mici și buni. Oricum ar fi, vă garantez că o să fie bine, asta dacă se stropește totul cu un vin licoros de desert. Doamne ajută!