Cremă de spanac de post
Numai bine că postul ăsta a venit deodată cu primăvara, dacă n-ai spanac e bună și o mână de urzici.
Șalău, piure de ludău și sos de zbârciogi
Preparat cu ingrediente din diferite sezoane. Zbârciogii vin primăvara, ludăii toamna târziu, șalăul când și când de la Dunăre.
Vânătă glazurată cu dulceață de ardei iute
Și aceasta este o rețetă dezvoltată în parteneriat cu Arovit. Fix de la ei am luat dulceața de ardei iute, numa zic.
Pulled pleurotus cu bbq de casă
Rețetă dezvoltată în parteneriat cu Arovit, poate fi făcută la fel de bine și cu alt fel de ciuperci sau substitut de carne, cum ar fi jackfruit sau seitan.
Sfeclă roșie glazurată cu tamarind, edamame și bok choy
Ca să nu fie nasol. plictisitor, dar mai ales fad, postul trebuie tratat cu seriozitate.
Așa că, ai nevoie de două-trei lucruri ca să o scoți la capăt decent.
Surf ‘n’ Turf românesc
Coșmarul oricărui sommelier, surf n turf-ul are și carne roșie dar și fructe de mare, de aici confuzia! Ce vin pui lângă? Până se hotărăsc ei dacă-i alb sau roșu, eu mi-am deschis o sticlă de prosecco. Doamne ajută!
Rillette de rață cu ardei copt
… sau pateu, cum i-ar fi spus bunica. Diferența e că ăsta e făcut din carne, nu din organe.
Supă de raci, sturion și ciuperci de pădure
Rețeta pentru zama asta nu e la porție , e la oală. Mi-ar fi plăcut să zic la cazan, dar deocamdată doar doamna ciorbă de burtă se gătește la cazan.
Sturion la cuptor, bulion de pește, mirepoix de legume, boabe de soia și sturion afumat cuburi
Cu preparatul ăsta nu m-am făcut de rușine la un eveniment la Bruxelles, acum ceva ani.
Șalău cu piure de sfeclă roșie și trufe
Dacă nu ești fanul peștelui copt încet, poți face aceeași treabă cu sarea și apoi să-l prăjești la tigaie cât de crocant vrea sufletul tău.
Salată de iarnă cu păstrăv afumat
Complicat să-i spui salată unui preparat lipsit de frunze verzi, dar a mai văzut lumea asta lucruri și mai trâznite.
Feta cu ardei și roșii cherry la cuptor
M-a pus norocul să fac un story cu mâncarea asta, acum am ajuns să o postez și aici. De la bale și pofte și întrebări insistente se trage drama asta!
Păstârnac cu miere, rozmarin, brânză de capră și sos de coacăze negre cu anason
Păstârnacul, poate cea mai nedreptățită rădăcinoasă, se împerechează aici cu multe mirodenii. Dacă nu ești fanul lui, mai întâi încearcă-l într-un piure mai simplu sau o supă cremă.
Salată caldă de bureți usturoi
Dacă atunci când gătești mâncarea asta ai un moment de slăbiciune și te pierzi cu firea poți pune și o mână sănătoasă de parmezan ras, la urmă!
Salată de raci și crudități
Cea mai bunã alternativã a fructelor de mare, racul este poate singurul supraviețuitor al
moluștelor, crustaceelor și altor „spurcăciuni ” ce se regãseau pe mesele transilvãnene în
secolele trecute. Racul se gãsește din abundențã doar cã nu se prea pescuiește, dar dacã ești
norocos, noaptea, cu o felie de slãninã, pe malul unui lac poți ademeni câțiva.
Brioche bun, ou poșat, sparanghel, sos bernaise
Brunch, mic dejun pentru puturoși (leneși – în Ardeal), mahmuri dar și pofticioși în același timp. Ouăle astea poșate alăturate unei ciorbe acre sunt, de obicei, vedetele brunchului.
Hribi de sezon
Sezonul hribelor nu-i chiar scurt, deci nu prea ai scuze să nu mănânci bunătățile astea. Bine, dacă ai alergie, ai și scuză. Da atunci ne pare tare rău pentru tine.
Sfeclă, păstrăv afumat și Năsal
Deși pare întortocheată treaba asta de aici, nu prea e. Cel mai mult e de muncă, adică de așteptat după murături, restul e floare la ureche, floare de soc la ureche.
Salată de calamari la grill
Depinde din ce parte privești preparatul ăsta. Dacă ești la un bbq party și primești niște camalari proaspăt scoși de pe grill și pui o salată lângă, nu e tocmai salată. Dar dacă ești la cură de slăbire și vrei să fentezi, poți zice de calamarii ăștia că îs doar toppingul de pe salată.
Blini cu păstrăv afumat
Dacă aveți un păstrăv afumat de bună calitate, nu e musai să-l faceți pastă, eu doar îl rup în mână. Asta dacă este cremos și nu uscat de tot.
Veloute de vită
Unul din cele 5 sosuri mamă ale gastronomiei mondiale, sosul veloute- tradus înseamnă catifea/catifelat, stă la baza altor sosuri precum Allemande, Bercy sau Ravigote
Un sos de portocale
Sosul de portocale respectă foarte clar modul de preparare al sosurilor mamă, cum ar fi veloute-ul, așa că dacă ne dorim un altfel de sos, de exemplu de grepfruit, facem fix același lucru doar că adăugăm zeamă de grepfruit. Ușor, nu?
Grav Lax de Șalău cu sfeclă roșie coaptă și spumă de hrean
Dacă e mic, mic , așa cum l-am prezentat aici, grav lax-ul poate fi finger food. Dacă ești generos și lași tot fileul de pește pe masă, îi poți spune gustare, dar atunci mai tre’ să pui și niște tărie cinstită, pe lângă.
Ceviche de păstrăv ecologic, tuille de piele de păstrăv, icre false și pudră de kale
Un fel de mare și munte, dar românesc. Farfuria, locul în care se întâlnesc și păstrăvul de munte și ciupercile care cresc în apropierea apei, exact ca în natură. Preparat peruan cu puternic iz românesc.
Cartofi crocanți cu salvie
Cartofii ăștia crocanți se pot așeza și altfel, nu numai în cuib. Dacă ai inele de inox, îi așezi pe tava de copt și faci din ei niște discuri foarte crocante și aromate, pe care le folosești pe post de bază la un bufet finger food. Merg grozav de bine cu unturi aromate, creme de brânză, dar și mousse-uri de pește.
Mini tartă de ciocolată cu chili și sos de lavandă
N-ai chili, nu pui, e bună și așa. N-ai lavandă, nici asta nu-i bai, poți pune niște vanilie și o să fie bini di tăt.
Porc cu cremă de dovleac și usturoi copt
Dacă aveți posibilitatea să gătiți mușchiulețul sous vide, e bine ca, după ce-l fasonați, să îi și tăiați capetele subțiri. Astfel se obține o gătire uniformă a bucăților de carne.
Supă asiatică de vongole cu lapte de cocos
Pare destul de ciudat să oferi ca soluție un ingredient românesc pentru o rețetă asiatică, dar dacă nu găsiți lemongrass (și se prea poate să se întâmple asta), puteți folosi liniștiți lămâiță sau Melissa Officinalis. Doar că trebuie adăugată spre final ca să nu-și piardă aromele.
Salată asiatică de vită cu mango și coriandru
Dacă nu ești foarte norocos să dai de un mango autohton pe la piață, poți la fel de bine să-l înlocuiești cu un alt fruct local precum ananasul :). Doar că acesta nu o să fie la fel de zemos și dulce.
Ouă de prepeliță, leurdă și spanac
Cu excepția caviarului fals, întregul preparat e gândit să fie gătit outdoor. Acolo unde găsești verdețurile, faci un foc, încingi fonta și rumenești totul la foc iute. La urmă înmoi bucăți zdravene de pâine în gălbenușurile de ouă și, dacă ești norocos și ai și un pahar de vin ….
Turtițe de creveți
Aceasta este o rețetă de bază. Pornind de la ea, putem înlocui creveții cu orice altă carne de pește sau fructe de mare, pentru a obține ceva la fel de gustos.
Berbecuț cu ierburi, legume sote și sos de vin
Dacă ai noroc și, pe deasupra, mai ești și puțin dibaci, ai parte de o cină bună de tot în mai puțin de 20 de minute. Nu-i rău, nu-i așa?
Risotto cu fructe de mare și ardei copți
Dacă eram mai curajos, puneam mărar în loc de pătrunjel, pentru că mergea foarte bine cu ardeiul copt. Doamne ajută!
Sopa Paraguaya
Sopa paraguaya nu este chiar o supă după cum toți am fi tentați să credem, este un fel de pâine care poate duce puțin și a mămăligă, iar dacă am separa ouăle și am spuma albușurile ar putea fi chiar un suffle. Dar o descriere cât mai aproape de adevăr ar suna cam așa : un fel de mâncare ce în mod normal acompaniază un preparat lichid, o supă, în speță, de aici și numele !!!
Burger de oaie cu brânză din bărbânță
Cu ceva ani în urmă, când îmi petreceam mare parte din timp prin Bistrița, am ajuns să fac consultanță la un restaurant, unde, printre diverse excentricități ale patronului, trebuia să găsesc o formulă prin care să scot un cotlet de berbecuț cât mai aproape calitativ de cel de import, dar, evident, la costuri reduse. Fiind într-o perioadă destul de liniștită, am acceptat provocarea. Așa că,
am mers zilnic, timp de câteva săptămâni, la o fermă de oi și am ales, cântărit (cu blană, apoi fără), am sacrificat (cântărit din nou, cu organe și fără) câte un berbec pentru a găsi dimensiunea potrivită pentru un rack of lamb cinstit. Când, în sfârșit, am găsit parametrii ideali, aveam în congelatoare câteva sute de kg. de carne de berbec și nimic de făcut cu ea. Așa că, am decis să încercăm o rețetă de burger de Bistrița. Adică o chiftea grasă din carnea de berbecuț cu un topping de brânză de bărbânță. Gust de acasă, ce mai ?! Am vândut carnea cât ai zice … oaie.
Chowder de somon cu praz și porumb dulce
Chowderul este o supă grea și groasă, atât de groasă încât, câteodată, se confundă cu o tocăniță. Extrem de consistentă datorită cantității destul de mari de smântână, este foarte bună în sezonul rece, când, după câteva linguri, îți încălzește sufletul.
Piure de cartof dulce, piure de mazăre, sparanghel și ciuperci
Cred că eram la Baia Mare când am început să mă joc cu piureurile astea. Un domn bucătar, cam de vârsta a doua, era la noi în probe. Dânsul lucrase mai mult prin cantine și la nunți, mai tot timpul cu cârca, niciodată cu penseta, așa că, atunci când m-a văzut că stau vreo 10 minute și mă tot joc cu o farfurie, a decis că de a doua zi nu mai vine. Je ne regrette rien 🙂
Tartă cu pere și cremă de vanilie
Desertul ăsta merge incredibil și cu gutui, iar dacă ești în afara sezonului, poți folosi pere sau alte fructe din compot. Atenție, fructele din compot nu mai trebuie îndulcite, dar trebuie scurse bine, bine.
Tagliatelle verzi cu salvie și unt
Pastele colorate se obțin prin amestecarea aluatului de bază cu diverse piureuri sau sucuri colorate din plante și legume. De obicei, pastele verzi sunt amestecate cu spanac. Primăvara, când o să aveți timp și leurdă la îndemână, vă recomand să faceți pastele verzi cu puțin piure de leurdă, raiul pe pământ.
Midii în sos alb
Mai ușor de atât nu se poate… ba da, se poate! E mai ușor să ungi o felie de pâine cu unt.
Tartă de ciocolată
Ciocolata bună e aia belgiană și musai să fie cu peste 75% cacao, aici nu-i loc de târguială… așa cum pălinca cea mai bună e din Maramu’. Noah, numa zic, să nu cumva să vi se taie desertul de la ciocolată ieftină și, de supărare, să beți ceva poșircă de 38 de grade din sud :).
Melci, caviar alb, blini și cremă de usturoi
Nu am scris aici cum se curăță și spală melcii, dacă cumva îi ai de vii. Mi-ar fi trebuit două zile să tot scriu, sau cam tot atât cât îți trebuie să îi cureți.
Papanași fierți cu șofran și ananas rumenit
Un fel de papanași, mai cu moț, sau mai cu șofran :). Eu am făcut ditamai papanașul cât pumnul, voi puteți face din ăia mici și buni. Oricum ar fi, vă garantez că o să fie bine, asta dacă se stropește totul cu un vin licoros de desert. Doamne ajută!