„Sashimi” de ton cu „salată” de anghinare, măsline și roșii uscate

Supă cremă de cartofi dulci și pere, cu ulei picant

Pentru că am crescut în partea Transilvaniei cu o puternică influență ungurească, pentru mine e numai normal să mănânc preparate care au în combinație și legume și fructe. Ba mai mult, la noi se mănâncă o supă de vișine tare bună. Da’ asta îi altă poveste.

Rocoto relleno

Un fel de ardei umplut, de fapt chiar asta și este. Un soi de ardei specific Americii de Sud, umplut cu carne sau doar cu legume și orez și condimentat cu diverse mirodenii autohtone.

Piept de rață cu rice cake, wakame și ciuperci shiitake

Pe vremea când eram fascinat de gastronomia asiatică (cum toți cred că am fost la un moment dat în viață), am cumpărat dintr-un bazar asiatic din nu- mai-știu-ce țară un pachet în care erau vidați foarte mulți „bănuți” de culoare albă cu o textură gumoasă… pe scurt astea-s rice cake-urile :). Gustul lor rămâne la aprecierea fiecăruia dintre noi, eu zic că-s așa și așa 🙂

Salată de caracatiță, grepfruit și susan

Aici lucrurile, deși par simple, se pot complica într-un mod deosebit de delicios pentru cei curajoși. Dacă vrei un gust mai puternic, poți să încingi jarul unui grill și să perpelești puii ăștia de caracatiță până devin crocanți și puțin afumați; apoi salata o să fie o completare răcoroasă pe timp de vară. Pune un prosecco rece lângă și suna-mă să-mi mulțumești.

Quiche Lorraine

Quiche-urile, în general, pot fi făcute din aproape orice. Noi, în spate, adică prin bucătăriile aglomerate ale restaurantelor, le mai spunem tarta-curățenie. Un foarte bun produs prin care se elimină risipa alimentară din restaurante, dar și din frigiderele casnice.

Berbecuț în două feluri, păstârnac sote și piure de cartofi cu sfeclă roșie

În goana nebună după cele mai bune și consacrate bucăți de carcasă, mușchiulețul de berbecuț a devenit inexistent în ochii și tigăile bucătarilor dornici de afirmare și de un rezultat relativ ușor și bun. Și subsemnatul a căzut de multe ori în păcatul ăsta, dar și când m-am deșteptat….. l-am fript, l-am copt, l-am servit crud și nu m-am mai lăsat de el.

Pui caramelizat cu sos de portocale, anason și coriandru

De obicei, stir fry-urile sunt destul de rapide, dar aici treaba se încetinește din cauza marinării puiului. Dacă ești pe fugă, dar îți face cu ochiul rețeta, poți renunța la marinare. Sigur că intensitatea gustului nu o să fie aceeași, dar rezultatul o să fie satisfăcător.

Rață pe varză roșie

Rață pe varză, varză cu rață, fie că e confit sau piept pe varză roșie sau albă, combinația e minunată. Ca să meargă treaba repede, aici am perpelit un piept și am derapat de la varza roșie clasică cu ajutorul unor păstăi de cardamom și niște rădăcină de ghimbir. Nu mi-a părut rău deloc.

Mușchi de vită cu hribi și sos Porto

Lăsând la o parte „efortul” autorului, plictisit, de a-și îngreuna existența de amorul artei, cu eforturi mult mai puține poți obține același gust, poate chiar mai bun :).

Cheesecake

Cheesecake, love it or hate it, el este prezent în toate meniurile din lume :).

Medalion de berbecuț cu cușcuș tricolor

Ce este un cotlet de berbecuț fără os ? Este ca un cotlet de berbecuț cu os, doar că fără :). Mai ușor de gătit, mai rapid și mai lejer la înfulecat…. și, evident, mai bun.

Chowder de midii

Nu știu de ce, dar chowderele nu prea au prins pe la noi, cel puțin nu în meniurile unde l-am propus eu. Mă miră tare, pentru că din foarte multe puncte de vedere chowderul duce foarte tare cu ciorbele noastre cu îngroșală albă.

Supă de ceapă

Ce faci când ai o ceapă, o „coajă” uscată de parmezan și o pâine veche de 4 zile? Gătești o supă de ceapă, un fel de mâncare din resturi, cu costuri reduse și foarte repede de pus pe masă.

Doradă marinată în yuzu

Pește crud, marinat în diverse mirodenii și sucuri de fructe, o să întâlniți aproape în fiecare cultură gastronomică. Asta-i doar o idee, de aici fiecare face ce crede cu ea.

Mousse de ciocolată cu chili

Ăsta nu-i un mousse pentru leneși, e chiar de oameni serioși. Rețeta mai rapidă de mousse, adică de leneși o să o postez cu altă ocazie, acuma mi-e lene :).

Cotlet de porc cu shiitake la wok

Wok-ul este întotdeauna o alegere bună și confortabilă pentru gătit lejer și ușor. Câteva legume, cu carne sau fără, două-trei sosuri și ceva condimente și, în câteva minute, totul e gata. La rețeta de față se mai poate adăuga o porție sănătoasă de orez basmati.

Supă picantă de dovleac, porumb și stafide

Tocană vegetariană după posibilități, limitate de altfel. Că dacă era abundență, scăpam în oală o afumătură, ceva și puțină cărniță. Dar nu îmi pare rău și nici sper că nici vouă, dacă o să o încercați. Doamne ajută!

Ștrudel cu dovleac plăcintar

Când nu sunt așa pe grabă, tai dovleacul cuburi mai mărișoare și apoi urmez același procedeu, doar că rezultatul e puțin mai diferit, compoziția este mult mai fermă.

Coaste de porc BBQ

Cumva, coastele au devenit un fel de dish național. Nu știu dacă în trecut se mâncau ca și acum, adică coapte, dar sigur se afumau și nu lipseau din nicio ciorbă pe timp de iarnă.

Supă de rață cu shiitake și yakisoba

Nu toți sunt prieteni cu gustul pământiu al ciupercilor shiitake. Dacă îți place supa și vrei să înlocuiești ciupercile, poți adăuga la zeamă o lingură de pastă miso și te-ai scos.

Supă de rață, dovleac și hribi

Zamă bună pe timp de iarnă. Dacă vrei să scoată toate relele din tine, pune și niște fulgi de chili. Musai o să ai nevoie și de o batistă :).

Paste cu vongole și pesto

De cele mai multe ori, vongolele au resturi de nisip în ele. Așa că, înainte să le gătiți le puteți lăsa într-un vas cu apă rece aproximativ o oră.

Carpaccio de hribi cu vinegretă de mure

Noi nu prea mâncăm ciuperci crude, dar dacă vă hotărâți să o faceți, să folosiți doar hribi de cea mai bună calitate. Și niciodată să nu mâncați cantități mari de ciuperci crude.

Creveți poșați, jeleu de șofrănel și sare neagră de Cipru

Să poșezi creveții nu e chiar ceva ce faci zilnic pentru că, fiind foarte ușor și rapid de gătit, nu prea ai chef să stai 30-40 minute pentru o tehnică diferită. Dar dacă încerci, o să-ți dai seama de ce alții au răbdare și gătesc încet.

Vită cu andive, tartar de Granny Smith, sos Roquefort și fistic

Într-un meniu dintr-un restaurant dintr-o altă țară unde munceam pe vremuri, aveam un gratin de andive cu Roquefort, mere și nuci. Odată, la un chef puternic, unui client vegetarian i-a scăzut glicemia și a trebuit să-l dregem, și pe el și pe preparat. I-am pus o bucată de carne roșie să-și revină în simțuri și i-am spus că băutura numa’ cu legume nu e bună la suflet :). Omul a înțeles, a mâncat și a plecat gândit.

Vită cu piper roșu, morcovi cu vanilie și sos de ciocolată

E o treabă tricky, cum ar spune englezii, cu crustele astea, fie ele din ierburi sau piper (în cazul ăsta). Trebuie să fie destul de pregnante, încât să aducă plusul dorit, dar nici prea puternice încât să acopere gustul cărnii pe care o acoperă. Ce te poate ajuta? O garnitură sau un sos care să completeze sau să domolească intensitatea ei.

„Turnuri” de carpaccio de vită

Acum vreo 7-8 ani când am făcut preparatul ăsta, l-am făcut din dorința de a reașeza ceva clasic ce mergea spre banal. Apoi, peste ani, am ajuns și în Piemonte, unde am mâncat ceva similar: battuta di carne, adică carne foarte proaspătă de vițel sau cal, condimentată și servită învelită într-o fâșie de carne crudă.

Rață cu morcovi și sirop de brad

Pe vremea când țineam cursurile de bucătar la un centru de formare profesională din Beclean, Bistrița, aveam mult timp liber la dispoziție, dar nu prea aveam de unde să cumpăr materie primă. Singurele surse erau câțiva țărani de la piață și încă două-trei chestii dintr-un supermarket. Așa că, rețetele de pe vremea aceea sunt destul de simple și prea puțin diversificate, dar totuși foarte gustoase.

Creveți cu shiitake și paste Soba

După cum menționam și în altă postare, dacă nu ai ciuperci uscate prin cămară, nu ești om serios. Aici intră și ciupercile asiatice, cum ar fi: shiitake, urechi de lemn etc …

Tartar de creveți

Sigur că, dacă ești grăbit, poți face rețeta asta și fără zeama cu cerneală de sepie. Restul merge destul de repede și te descurci bine cu câteva felii de pâine prăjită și puțin unt.

Tiradito – pește marinat

Rețeta asta, la mama ei acasă, se face cu Aji amarillo, adică ardei iute galben. Soiul este originar din Peru și este considerat ca fiind unul dintre ingredientele ce formează sfânta treime a gastronomiei peruane. Cum nu se găsește la noi, cea mai bună metodă e să amesteci un ardei galben gras cu unul iute. This is as good as it gets.

Șalău cu ardei copți și dovlecei

Prin 2014 îmi făceam veacul pe la Colibița. Într-o seară, după o tură de muncă destul de aspră, apare vecinul de cabană cu 2 șalăi prinși din lac. Pe unul l-am făcut în sare, iar pe ăsta l-am perpelit pe grătar. L-am mâncat acolo pe terasă, direct de pe grătar, cu o bere-n mână și cu ochii pe apus. Oricât de grea e o zi, dacă se termină așa, e minunată. Doamne ajută!

Apple crumble

Apple crumble-ul poate să fie și cu pere, și cu gutui și cu piersici, doar că nu o să-i mai zică apple (măr) :).

Shawarma de pui cu sos de iaurt

Acum destul de mulți anișori, o companie de lactate m-a angajat să le gătesc câteva rețete cu produsele lor pentru site-ul companiei. Inițial, trebuia doar să le dau rețetele, iar apoi, cumva, am ajuns și la partea cu gătitul și filmatul. Dar despre povestea asta faină o să vă zic cu altă ocazie. Shawarma asta a fost una dintre rețete.

Tagliata cu gnocchi de spanac

Gnocchi cu sos de roșii, un preparat de sine stătător, dar dacă e frig afară și ai numai vin roșu, e păcat să nu pui și o bucată de vită și să-ți faci de cap.

Creveți cu aji

Cred că prin 2009 am avut norocul și am cunoscut o parte a comunității peruane din Timișoara- pe vreme aia pe acolo locuiam și munceam. Am tot povestit și am gătit cot la cot, totul culminând cu o găteală făcută pentru ambasadorul Peru-ului la București, de la acea vreme. Deci, cumva, îmi dădusem examenul. Ce am vrut să zic e că în perioada aceea, de vreo 3 ani, am fost obsedat de tot ceea ce înseamnă bucătărie sud-americană, dar mai ales peruană. Așa că, o să mai dați peste rețete de pe-acolo.

Creveți cu curry și orez

Eu, de obicei, am cam toate felurile de ingrediente prin cămară -bine, eu sunt un fel de James Bond :). Cum sunt șanse mici să ai de toate prin cămară, cel mai ușor e, când vine vorba de curry-uri, să ai cumpărate niște mixuri. De bun simț ar fi să le ai cumpărate de prin bazarele de pe unde ai fost în vacanță, sunt de o calitate superioară.

Linguine cu creveți și usturoi

Italienii au reguli foarte stricte când vine vorba de a pune macaroane împreună cu sosuri. Nu merge orice cu orice. Linguinele merg numai cu anumite chestii, numai unele paste merg la cuptor etc … Noi, pe de altă parte, suntem mai indulgenți. Orice macaroană merge cu orice sos, mai ales cu de ăla de smântână 🙂

Somon cu pesto de leurdă, capere și roșii uscate

Dacă bine îmi aduc aminte, am conservat pentru prima dată pesto de leurdă prin 2009. Mai mult dintr-o joacă și, apoi, din nevoia de a avea leurdă cât mai mult timp în meniu. Apoi, am mai tot făcut minuni din astea și, prin 2014, am pornit Les Mignonnes de Simon. De atunci tot ce prindem punem în borcane și nu ne pare rău deloc.