„Turnuri” de carpaccio de vită

Acum vreo 7-8 ani când am făcut preparatul ăsta, l-am făcut din dorința de a reașeza ceva clasic ce mergea spre banal. Apoi, peste ani, am ajuns și în Piemonte, unde am mâncat ceva similar: battuta di carne, adică carne foarte proaspătă de vițel sau cal, condimentată și servită învelită într-o fâșie de carne crudă.

Ingrediente

  • mușchi de vită  150 gr.
  • file anșoa  10 gr.
  • ceapă roșie  20 gr.
  • unt  10 gr.
  • capere  5 gr.
  • roșii uscate la soare  10 gr.
  • parmezan  10 gr.
  • oțet balsamic  30 ml.
  • agar-agar  2 gr.
  • sare, piper

Mod de preparare

Carnea de vită se ține la rece cca. 2 ore, apoi se taie în 4 bucăți foarte subțiri. Restul se toacă cu ajutorul unui cuțit de bucătărie. Ceapa roșie, caperele, roșiile uscate și fileurile de anșoa se toacă și ele mărunt, apoi se amestecă cu carnea de vită și untul topit și, astfel, obținem un tartar. Tartarul se asezonează. Feliile de vită se asezonează și se aplatizează cu latul lamei unui cuțit. Feliile se umplu cu tartarul făcut și apoi se rulează cu ajutorul unei folii de plastic. Se strânge bine și se lasă la rece cca. 2 ore. Oțetul balsamic și agarul se dau în clocot, apoi compoziția se întinde pe o folie de cuptor și se lasă la răcit. Parmezanul se rade pe o hârtie de copt și apoi se dă la microunde cca. 30 de secunde. Odată răcită, foița de oțet balsamic se taie în fâșii subțiri. În momentul servirii, turnurile de carpaccio se așază în picioare și, la bază, se „leagă” cu câte o foiță de balsamic. Se decorează cu biscuiții de parmezan.

Poftă bună!
Chef Horia Șimon

DIN ACEEASI CATEGORIE

FII SOCIAL!