Șalău, piure de ludău și sos de zbârciogi

Preparat cu ingrediente din diferite sezoane. Zbârciogii vin primăvara, ludăii toamna târziu, șalăul când și când de la Dunăre.

Ingrediente

  • file de șalău   200 gr
  • ludău  200 gr
  • unt   50 gr
  • zbârciogi uscați  câteva grame 2-3
  • fond brun  o porție 100 ml
  • sare, piper după gust

Mod de preparare

Fileul de șalău se asezonează și se pune într-o tavă de inox. Se dă la cuptor 8 minute la 100 grade cu umiditate maximă. Ludăul (dovleac plăcintar) se curăță, se taie cuburi și se pune la fiert în apă cu sare. Când s-a fiert, se scoate, se scurge, se adaugă unt, se asezonează și se face piure cu ajutorul unui blander. Zbârciogii se hidratează în apă călduță, apoi se fierb minim 10 minute. Foarte important de știu este că aceste ciuperci conțin substanțe nocive iar dacă nu sunt gătite termic destul de mult riscăm să ne intoxicăm. După ce le-am fiert le scurgem și le punem împreună cu fondul brun într-o tigaie și gătim totul la foc mic 2-3 minute. Dacă sosul nu este destul de gros, se opreșt focul și în momentul servirii se mai topește în sos puțin unt, atât cât să emulsioneze și să îngroașe sosul.

Poftă bună!
Chef Horia Șimon

DIN ACEEASI CATEGORIE

FII SOCIAL!

Share on facebook
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.