Fond brun

Chiar dacă pare că e nevoie de o veșnicie pentru a obține zeama asta, nu vă demolarizați. E destul să faci o dată, la câteva luni, o oală mare, fondul stă foarte bine și congelat pe porții.

Ingrediente

  • oase de vită  cam 1 kg.
  • apio o tulpină
  • ceapă 2 buc.
  • pătrunjel verde , o legătură
  • morcovi  3-4 buc
  • pastă de roșii   2-300 gr
  • frunze de dafin 2-3
  • boabe de piper  câteva

Mod de preparare

Oasele de vita se spala bine apoi se pun intr-o tavă de cuptor. Legumele se curăță și se taie grosier, se pun peste oase, la urmă se adaugă pasta de roșii, sau dacă ești în sezon, poți pune roșii de alea coapte și bune. Se dă totul la cuptor circa 20-25 minute, la 180 grade, sau până când oasele sunt rumenite, aproape arse.

Oasele și legumele se pun, mai apoi, într-o oală mare și se acoperă cu apă. Tot ce a rămas prins de fundul tăvii se înmoaie cu puțină apă și se pune în oala mare, nu se pierde nimic :).

Fondul se lasă la foc mic între 12 și 24 de ore, eu din când în când completez cu apă, ca să fiu sigur că scot tot din oasele alea. La terminarea procesului, o să obțineți undeva la 10-20 la sută lichid, din cantitatea inițială. Acesta se strecoară și se lasă la rece. Când se răcește, teoretic trebuie să fie ca răciturile, iar deasupra să se fi adunat toată grasimea, acuma o puteți îndepărta cu ușurință.

Foarte important este să folosiți oase de vită cât mai diversificate, și cu măduvă și cu tendoane și cu cartilaj.

Poftă bună!
Chef Horia Șimon

DIN ACEEASI CATEGORIE

FII SOCIAL!

Share on facebook
Share on whatsapp

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *