Sosul Bechamel
Rețete / Sosul Bechamel
Unul din cele 5 sosuri mamă ale gastronomiei. Până să apară smântâna lichidă, sosul bechamel era baza la toate tartele și sosurile de brânză. Legenda spune că se punea chiar și în lasagna :)
Ingrediente
- unt 80 gr
- făină albă 80 gr
- lapte 1 l
- ceapă albă 50 gr
- cuișoare 5-6 buc
- sare, piper după gust
- nucșoara 2-3 gr
Mod de preparare
Într-o oală se dă într-un clocot, laptele împreună cu o jumătate de ceapă în care am înfipt câteva cuișoare.
Untul se topește într-o altă oală și i se adaugă făina. Cu ajutorul unui tel amestecăm constant pentru a omogeniza ingredientele. Prăjim făina aproximativ 2 minute dar cu mare atenție să nu se rumenească.
Laptele fierbinte se strecoară iar mai apoi se toarnă peste rântaș, se amestecă constant cu un tel până se îngroașă sosul. Asezonați cu sare, piper și nucșoară.
Pentru a obține o textură foarte fină, sosul trebuie strecurat printr-o sită deasă.
Poftă bună!
Chef Horia Șimon