Veloute de vită

Unul din cele 5 sosuri mamă ale gastronomiei mondiale, sosul veloute- tradus înseamnă catifea/catifelat, stă la baza altor sosuri precum Allemande, Bercy sau Ravigote

Ingrediente

  • carne / oase de vită  500 gr
  • ceapă 1 buc
  • țelină  1 buc
  • morcovi  2 buc
  • foi de dafin  2 buc
  • piper boabe
  • usturoi  2-3 căței
  • unt  100 gr
  • făină albă  100 gr

Mod de preparare

Oasele/carnea, legumele, piperul și foile de dafin se pun la fiert într-o oală de 5 l.  Eu de obicei opăresc oasele înainte chiar un pic, cât să spăl de pe ele diverse impurități ce ar spuma în supă. Totul se fierbe la foc mic, spumându-se încontinuu, timp de 3-4 ore. Dorim să obținem o supă de oase și legume, nu vreo reducție. Când m obținut zeam potrivită, după gustul nostru, evident, se strecoară și se păstrează într-un vas.

Din unt și făina albă se face un rântaș deschis la culoare, adică nu se rumenește prea tare făina în unt. Peste rântaș se toarnă zeama noastră de oase și se tot amestecă cu un tel până se îngroașă. Ca să fim siguri că nu rămân cocoloși, putem strecura sosul printr-o sită fină. Sosul rezultat se asezonează. El este, în sine, un sos, dar poate fi și bază pentru alte sosuri.

Poftă bună!
Chef Horia Șimon

DIN ACEEASI CATEGORIE

FII SOCIAL!

Lasă un răspuns