![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2012/03/06-Horia-cu-pahar-01-m-506x760.jpg)
Homar de apă dulce
Stagiunea bănățeană a fost deschisă de Horia în Rudaria – tărâmul morilor de apă. Sunt aici sumedenie, mici și cochete, fiecare cu legenda și zbaterile ei. Am ales-o – cum altfel ? – pe cea mai fistichie.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2012/03/Horia-cooking-cu-gazda-Moldovita-06-m.jpg)
Trenuri bine păzite
De fapt, asta e o istorie de amor. Și ca toate poveștile înnodate-n tandrețe, e despre timp. Timpul ruginit – dar atât de jovial, al Mocăniței și timpul nostru, al veneticilor – stăpâni ai alchimiei șorțului.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2012/05/Horia-cooking-Bania-12-m.jpg)
Rezistență prin afumare
Ce-are-a face Carașul cu Patagonia? Atât vă spunem, că nu suntem străini de însăilarea asta… Căci în dimineața aia înțepenită, într-un sopron cu fum din Banat s-a gătit fără șovăieli o tocăniță argentiniană.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2012/07/Horia-cooking-Ravenska-03-m-507x760.jpg)
Ubytovani, ibi patria
Ciudat cum întalnirea cu țara ta e mai mișcatoare în cotloanele ei locuite de alții…
Dacă Banatu-i fruncea, Ravensca e creștetul ei cehesc: un sat de pemi, ascunși în creierii Almajului, de unde zărești Mocerișul și-i presimți grotele și stâncariile.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2020/03/Horia-la-Brebu-Nou-01-m-760x491.jpg)
sonată boreală
Să ne-nțelegem, sonata asta de-aici nu-i vreo alcătuire muzicală, ci partitura țicnită a unei isprăvi bucătărești. La Brebu Nou, pusta cărășană ne-a inspirat reverii vikinge.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2020/03/Horia-si-gazdele-Ciocanesti-01-m.jpg)
melci încondeiați cu busuioc
Cuibărit între obcinele dezmorțite, Ciocăneștiul sucevean ne-a primit chiar de Ziua Nebunilor – vorbă cu care poporul pomenește 1 aprilie. Vorba nu-i rea, iar noi i-am făcut safteaua de dimineață, cu o găteală nebunească.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2020/03/Horia-cu-gazda-Botusel-01-m-760x506.jpg)
fortăreața ultimului cavaler
– „Până la urmă, ce ne este dat asta trebuie să trăim.”
Da, 103 ani, ai timp să crești. Și în înălțime, și în profunzime.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2020/03/Horia-Dulgheru-01-m-506x760.jpg)
compoziție cu mango
Cândva, în cine știe ce conversație fără zvâc – Doamne ferește de așa ceva ! – se poate dovedi util să scoateți din manșon o enumerare, fie și pe sărite, a speciile de mango ale lumii.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2020/03/Foodshooting-Dragosa-01-m-760x506.jpg)
tentacule de mister
Dacă te-afunzi ceva mai mult în cețurile nordice ale arhipelagului de sate bucovinene, nimerești în miezul misterului. E ținutul huțanilor – stăpâni peste descântece.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2020/03/Decor-food-Binis-02-m-760x506.jpg)
cotcodăceli de vasilisc
Dacă reușiți să treceți de paginilie astea, e clar : vă așteaptă o viață plină de onoruri și cotlete. Iar de nu, puneți să vi se spună de deochi și mai răsfoiți o dată.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2012/06/calina-7-506x760.jpg)
Nocturnă japoneză
Când dai de un sat cu nume așa mângâietor, Călina, cum să nu te piște melancolia? Cine se știe mai robust, treaba lui! Noi am alunecat în delicatețuri japoneze și nu ne-a părut rău.
![](https://chefhoriasimon.ro/wp-content/uploads/2012/04/Horia-in-bucataria-de-vis-01-m-760x506.jpg)
Istorie, zbor de fluturi!
În satul contelui Cristoph von Nitzky, wir mussen să ne punem papion gătelii. Nu poți să te-nfățișezi la întâlnirea cu staiful svăbesc de-altădată, așa, de pe drum, cu șortul pătat de glod.