Homar de apă dulce

Stagiunea bănățeană a fost deschisă de Horia în Rudaria – tărâmul morilor de apă. Sunt aici sumedenie, mici și cochete, fiecare cu legenda și zbaterile ei. Am ales-o – cum altfel ? – pe cea mai fistichie.

citește mai mult +

Trenuri bine păzite

De fapt, asta e o istorie de amor. Și ca toate poveștile înnodate-n tandrețe, e despre timp. Timpul ruginit – dar atât de jovial, al Mocăniței și timpul nostru, al veneticilor – stăpâni ai alchimiei șorțului.

citește mai mult +

Rezistență prin afumare

Ce-are-a face Carașul cu Patagonia? Atât vă spunem, că nu suntem străini de însăilarea asta… Căci în dimineața aia înțepenită, într-un sopron cu fum din Banat s-a gătit fără șovăieli o tocăniță argentiniană.

citește mai mult +

Ubytovani, ibi patria

Ciudat cum întalnirea cu țara ta e mai mișcatoare în cotloanele ei locuite de alții…

Dacă Banatu-i fruncea, Ravensca e creștetul ei cehesc: un sat de pemi, ascunși în creierii Almajului, de unde zărești Mocerișul și-i presimți grotele și stâncariile.

citește mai mult +

sonată boreală

Să ne-nțelegem, sonata asta de-aici nu-i vreo alcătuire muzicală, ci partitura țicnită a unei isprăvi bucătărești. La Brebu Nou, pusta cărășană ne-a inspirat reverii vikinge.

citește mai mult +

melci încondeiați cu busuioc

Cuibărit între obcinele dezmorțite, Ciocăneștiul sucevean ne-a primit chiar de Ziua Nebunilor – vorbă cu care poporul pomenește 1 aprilie. Vorba nu-i rea, iar noi i-am făcut safteaua de dimineață, cu o găteală nebunească.

citește mai mult +

compoziție cu mango

Cândva, în cine știe ce conversație fără zvâc – Doamne ferește de așa ceva ! – se poate dovedi util să scoateți din manșon o enumerare, fie și pe sărite, a speciile de mango ale lumii.

citește mai mult +

tentacule de mister

Dacă te-afunzi ceva mai mult în cețurile nordice ale arhipelagului de sate bucovinene, nimerești în miezul misterului. E ținutul huțanilor – stăpâni peste descântece.

citește mai mult +

cotcodăceli de vasilisc

Dacă reușiți să treceți de paginilie astea, e clar : vă așteaptă o viață plină de onoruri și cotlete. Iar de nu, puneți să vi se spună de deochi și mai răsfoiți o dată.

citește mai mult +

Nocturnă japoneză

Când dai de un sat cu nume așa mângâietor, Călina, cum să nu te piște melancolia? Cine se știe mai robust, treaba lui! Noi am alunecat în delicatețuri japoneze și nu ne-a părut rău.

citește mai mult +

Istorie, zbor de fluturi!

În satul contelui Cristoph von Nitzky, wir mussen să ne punem papion gătelii. Nu poți să te-nfățișezi la întâlnirea cu staiful svăbesc de-altădată, așa, de pe drum, cu șortul pătat de glod.

citește mai mult +