Pe noi, la Biniș, viața nu ne-a luat cu binișorul. Sălașul de bucătărit a fost atelierul unui olar bătrân, gazdă cu gânduri bune și cuptor primitor. Numai că, din iatacul unei lădițe de lemn ne pândea atacul domestic : o găină ce-și râșnea amarul pe forfota noastră. Ne-a scrutat galeș până ne-a deocheat. Am dat să ne descântăm cu un cotlet de ton, stropit cu leacuri băbești de la ecuator : sos de banane, lapte de cocos, anason stelat și lămâie verde. Nimic. Zgura privirii vasiliscului ne secerase cu migrenă, iar în seara aia ne-am culcat odată cu găinile.
Texte : Silvia Dogaru
2 bucăți generoase de file de ton
o banană
lapte de cocos o cutie
o roșie concasse
niște usturoi
câteva steluțe de anason
câteva păstăi de cardamom
ardei iute sau fulgi de ardei
ghimbir tocat mărunt
ulei de floare 50 ml
sare, piper
zahăr
Într-o tuci se încinge ghimbirul și usturoiul, apoi se adaugă banana taiată cuburi, ardeiul iute tăiat mărunt, cardamomul și steluțele de anason. Totul se sotează cca. 5 minute, apoi se adaugă roșiile și laptele de cocos și se omogenizează cu ajutorul unei spatule de lemn. Se mai lasă la fiert 2-3 minute apoi se adaugă bucățile de ton care se sotează cca. 2 minute pe fiecare parte. La urmă adăugăm zahărul, sarea și piperul și verificăm gustul.