compoziție cu mango

Cândva, în cine știe ce conversație fără zvâc - Doamne ferește de așa ceva ! - se poate dovedi util să scoateți din manșon o enumerare, fie și pe sărite, a speciile de mango ale lumii.

I-auziți ce pletoră muzicală : Mangifera Magnifica, sau Paludosa, Quadrifida. Rubropetala, Superba, Flava, Indica, Transversalis!

De la asta, nu mai trebuie decât să-l zgâlțâiți puțin pe interlocutor, ca să iasă din stupoare, invitându-l să-și aleagă soiul favorit. Apoi puteți să-i destăinuiți afabil că știți o rețetă, cu mango caramelizat și piept de rață, care iese bine oriunde, și-ntr-o piațetă napoletană, și-n Kuala Lumpur, și-ntr-un atelier de tâmplărie din Caraș-Severin.

Texte : Silvia Dogaru

Ingrediente :

un piept de rață o bucată

un mango sănătos

zahăr brun

unt jumate de pachet

câțiva fulgi de chilli

zeama de la o portocală

un pahar de vin rose

sare și piper pentru gust

Mod de preparare :

Pieptul se rață se crestează pe partea cu pielea grasă. Se pune la prăjit într-o tigaie. Prima dată se pune cu pielea în jos, apoi se tot întoarce de pe o parte pe alta până se rumenește uniform. la urmă se stropește cu vinul rose. Apoi se lasă la hodinit 5 minute.

Mangoul se curăță și se taie în felii mai groase. Într-o tigaie se topește untul și se adaugă zahărul. Se omogenizează, apoi se adaugă zeama de la o portocală. Apoi, feliile de mango. Totul se lasă la foc mic până se evaporă lichidul și începe să se caramelizeze mangoul.

Poftă bună!

FII SOCIAL!