Somon cu legume teppanyaki

Când lucram la salonul japonez, prin 2007, nu prea erau telefoane cu camere foto și tot la fel de puține erau aparatele foto. Așa că, orice posibilitate să îți facă cineva poze preparatelor era o chestie căzută din rai. Dacă găseai un fotograf dispus să-ți facă poze la mâncare, îi dădeai și de mâncare și haina de pe tine :). Cred că somonul ăsta este unul din primele mele preparate pozate.

Ingrediente

  • file somon 200 gr.
  • ardei gras 100 gr.
  • ciuperci 100 gr.
  • ceapă 50 gr.
  • dovlecel 50 gr.
  • vinete 50 gr.
  • unt 50 gr.
  • cognac 50 ml.
  • sos soia 50 ml.
  • granule dashi sau supă de pește
  • zeama de la o lămâie

Mod de preparare

Pentru a găti acest fel de mâncare, aveți nevoie de o plită mare sau de o tigaie încăpătoare de fontă. Fileul de pește și legumele tăiate se prăjesc pe plită (grătar neted) până se rumenesc. Deoarece legumele se gătesc mai repede decât peștele, este indicat să fie puse mai târziu pe plită, în acest fel și peștele și legumele vor fi gata în același timp. Într-un colț al plitei (sau într-o tigaie – după caz) se topește untul împreună cu sosul de soia și se amestecă până se omogenizează și se caramelizează, apoi se ia și se pune peste legumele prăjite. Când peștele este aproape gata, se flambează. Apoi se stropește cu zeama de lămâie; în momentul servirii, se „înmoaie” cu zeama de pește sau cu granulele de dashi dizolvate într-un pahar de apă.

Poftă bună!
Chef Horia Șimon

DIN ACEEASI CATEGORIE

FII SOCIAL!