Pâine neagră
Rețete / Pâine neagră
În Asia, această pâine are în compoziție cărbune de bambus, de aici și culoarea neagră ca tăciunele. Pentru că la noi cărbune de bambus nu se găsește, m-am gândit să-l înlocuiesc cu un alt tip de cărbune: cărbunele medicinal! Și uite așa, pâinea noastră are proprietăți curative :)
Ingrediente
- făină albă 550 gr.
- lapte praf 1 linguriță
- cărbune medicinal 10 pastile
- drojdie 1 linguriță
- zahăr 4 lingurițe
- sare 1 linguriță
- lapte călduț 250 ml.
- smântână lichidă 150 gr.
- ouă 1 buc.
Mod de preparare
Se amestecă: laptele, smântâna, zahărul și drojdia și se lasă cca. 10 minute la dospit. Pastilele de cărbune se zdrobesc într-un mojar. Într-un alt bol se amestecă restul ingredientelor și se omogenizează bine. Apoi, peste ingredientele uscate, se pun restul ingredientelor și oul bătut ușor. Se frământă aluatul rezultat cca. 10 minute. Apoi se acoperă și se lasă la dospit cca. o ora. Se împarte în porții mai mici. Se fac câteva bile și se mai lasă cca. 30 de minute. Odată timpul trecut, se întinde aluatul și apoi se rulează precum un cozonac. Aluatul se pune în forme de cuptor și se mai lasă la dospit cca. 30 de minute. Apoi se dă la cuptor 40 de minute la 170 grade.
Poftă bună!
Chef Horia Șimon