Creme brulee cu foie gras, pain d’epices și fistic
Rețete / Creme brulee cu foie gras, pain d’epices și fistic
Ingrediente
- ficat de gâscă 100 gr.
- lapte integral 200 ml.
- ouă 5 buc.
- smântână lichidă 200 ml.
- zahăr 50 gr.
- fistic 500 gr.
- pain d’epices pesmet 50 gr.
- zahăr brun 50 gr.
Mod de preparare
Ficatul de gâscă se lasă la temperatura camerei iar apoi, cu ajutorul unui cuțit, se scot venele și pielițele, după care se trece printr-o sită foarte fină de mai multe ori, astfel încât să rămână o pastă foarte fină. Gălbenușurile se omogenizează cu zahărul. Într-o oală se pun la fiert laptele cu smântâna lichidă și se amestecă, iar când dă în clocot se ia de pe foc și se toarnă peste compoziția de ou. Se amestecă cu un tel, se adaugă piureul de ficat de gâscă, apoi se pune din nou la foc, până când se îngroașă. Când s-a îngroșat, se toarnă în forme termorezistente, iar acestea se pun într-o tavă de inox, iar în tavă se pune apă până la jumătatea formelor. Totul se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor cca. 30 de minute, la 160 de grade.
Fisticul se rumenește, apoi se face pesmet. În momentul servirii, pe suprafața cremei de foie gras se pune zahăr brun, apoi se rumenește cu un burner până se topește zahărul și face o crustă. Apoi se adaugă fisticul și pesmetul de pain d’epices.
Poftă bună!
Chef Horia Șimon