Tonul

                Este un pește foarte apreciat de către toată lumea pentru carnea sa, mai ales de către japonezi, din a căror bucătărie nu lipsește pentru sushi, alături de sosul de soia și wasabi. Trăiește în Marea Mediterană și Oceanul Atlantic, are dimensiuni între 0,5 m si 4,5 m și greutate între 2 kg și 600 kg, în funcție de specie (roșu, alb etc.).

                Carnea este foarte valoroasă datorită conținutului redus de grăsimi și colesterol, conținutului ridicat de proteine. Nu conține glucide (ceea ce îl recomandă diabeticilor) și posedă o varietate mare de săruri minerale și vitamine.

Caracteristici nutriționale pentru 100 gr de pește :

  • Calorii =103
  • Proteine= 22 gr. –conține toți aminoacizii esențiali și neesențiali
  • Grăsimi =1 gr. din care o cantitate relativ scăzută de colesterol -47 mg.
  • Glucide = 0 gr.
  • Săruri minerale =1,3 gr. din care: Ca- 29 mg., fosfor- 222 mg., potasiu- 407 mg., fier- 1,25 mg., magneziu- 3 mg., seleniu- 36,5 mcg., zinc- 0,85 mg., cupru, mangan, sodiu.
  • Vitamine = folați alimentari- 9 mcg., B12 -1,9 mcg., B1, B2, B3, B5, B6, retinol

                Bolnavii cu hiperuricemie trebuie să-l evite sau să mănânce în cantitate mică.  Pentru o mai bună digestie, este bine să fie fiert 10 minute. Se păstrează la frigider maxim 2 zile sau în congelator maxim 3 luni. Nu este indicat să fie preparat în cuptorul cu microunde. Poate fi consumat de către bolnavii de celiachie deoarece nu conține gluten. Conservele de ton conțin adaosuri de ulei, deci atenție la supraponderali. Conservele mai conțin și glutamat de sodiu E-621 (potențiator de gust), ceea ce contravine unei alimentații sănătoase, datorită efectelor negative pe termen lung ale acestui ingredient. Datorită conținutului ridicat de fosfor și potasiu se recomandă să fie folosit în cantități mici și mai rar de către bolnavii cu insuficiență renală. Conținutul de seleniu îl recomandă pentru producerea de enzime antioxidante (neutralizează radicalii liberi), prevenind îmbătrânirea precoce.

                În speranța că v-am fost de folos, vă doresc sănătate și poftă bună!

FII SOCIAL!