Adică orez bulbucat și ardei de stârnit gustul, lângă niște puișori de caracatiță, de se-nduplecă la gustat și lelița care ne e gazda. Căci ce cumetrie mai spornică puteam face acolo, între obcine, decât Valencia bucovineană ?
Texte : Silvia Dogaru
Ingrediente :
Orez cu bob gros 200 gr
Pui de caracatiță 100 gr
Creveți 100 gr
Melci 100 gr
Ardei roșu 50 gr
Midii 100 gr
Piept de pui 100 gr
Ceapă 1 bucată
Usturoi 2 căței
Pătrunjel verde o legatură
Migdale 20 gr
Ulei de măsline 20 ml
Șofran câteva firicele
Mazăre boabe 50 gr
Sare, piper după gust
Mod de preparare :
Uleiul de măsline, usturoiul și pătrunjelul se pun într-un blander și se omogenizează până obținem o pastă verzuie. În tigaia de paella sau într-o altă tigaie ce se poate pune și la cuptor se călește pasta obținută. După 2-3 minute se adaugă orezul nefiert și se amestecă totul înca 2 minute. Pieptul de pui deschide șirul invitaților, se taie cuburi și se călește vreo 2 minute. Fructele de mare sunt următorii invitați în tigaie și iar amestecăm totul pentru a face „un schimb de idei și gusturi”. Legumele întra ultimele în acest joc, apoi adăugăm apă cât să acopere compoziția și lăsăm totul la foc mic. Din când în când mai adăugăm câte puțină apă și mai „scuturăm” tigaia puțin să nu se prindă orezul de fund. Când orezul este aproape gata adăugăm firicelele de șofran și ca prin minute tot orezul va prinde o culoare gălbuie. La urmă lăsăm tigaia să mediteze vreo 5 minute într-un cuptor încins. Odată trecut timpul „meetingul” se sfârșelte și toata lumea se îndreaptă spre ospăț.