Hasta la degustation

Dacă vă-ntrebați cum face față bucătarul hoinar ospitalității bucovinene, răspunsul vine mai sprinten ca apele Bistriței : încinge o tigaie valenciană - sadea, cu paella după datină.

Adică orez bulbucat și ardei de stârnit gustul, lângă niște puișori de caracatiță, de se-nduplecă la gustat și lelița care ne e gazda. Căci ce cumetrie mai spornică puteam face acolo, între obcine, decât Valencia bucovineană ?
Texte : Silvia Dogaru

Ingrediente :

Orez cu bob gros  200 gr

Pui de caracatiță  100 gr

Creveți  100 gr

Melci  100 gr

Ardei roșu  50 gr

Midii  100 gr

Piept de pui  100 gr

Ceapă  1 bucată

Usturoi  2 căței

Pătrunjel verde  o legatură

Migdale  20 gr

Ulei de măsline  20 ml

Șofran  câteva firicele

Mazăre boabe  50 gr

Sare, piper  după gust

Mod de preparare :

Uleiul de măsline, usturoiul și pătrunjelul se pun într-un blander și se omogenizează până obținem o pastă verzuie. În tigaia de paella sau într-o altă tigaie ce se poate pune și la cuptor se călește pasta obținută. După 2-3 minute se adaugă orezul nefiert și se amestecă totul înca 2 minute. Pieptul de pui deschide șirul invitaților, se taie cuburi și se călește vreo 2 minute.  Fructele de mare sunt următorii invitați în tigaie și iar amestecăm totul pentru a face „un schimb de idei și gusturi”. Legumele întra ultimele în acest joc, apoi adăugăm apă cât să acopere compoziția și lăsăm totul la foc mic. Din când în când mai adăugăm câte puțină apă și mai „scuturăm” tigaia puțin să nu se prindă orezul de fund. Când orezul este aproape gata adăugăm firicelele de șofran și ca prin minute tot orezul va prinde o culoare gălbuie. La urmă lăsăm tigaia să mediteze vreo 5 minute într-un cuptor încins. Odată trecut timpul „meetingul” se sfârșelte și toata lumea se îndreaptă spre ospăț.

FII SOCIAL!