În luna lui Cireșar, dealurile bistrițene ale unui sat anume se fălesc cu strai nou, purpuriu şi încărcat. Le-am ușurat și noi povara cam cu câteva coșerci de poame digane, lucitoare și-am purces la coptul cel de-al doilea, de-acum la foc iute de lemne. Și fiindcă prea ne-au ieșit blânde fructele cu zeamă, am găsit prilej de sclifoseală și le-am asprit cu mirodenie din altă lume. Așa s-a-nfățisat gemul cu nărav.
Cel mai cuminte din neamul piperatelor, așa-numitul piper Sichuan are puternice arome florale și citrice, mergând de minune cu mâncărurile de carne picante. Pentru că lasă în gură o senzație de amorțeală, se asociază foarte bine cu chilli-ul, acoperindu-i acestuia iuțeala caracteristică și îmblânzind astfel preparatele. De asemenea, poate fi consumat cu cărnurile fade precum muschiulețul de porc, pieptul de pui și curcanul, cărora le dă oleacă de personalitate.