E timpul leurdei și al urzicuței

Pentru că ne aflăm imediat după sărbătoarea Paștilor, perioada în care ne-am încărcat organismul cu tot felul de așa-zise bunătăți (alimente bune la gust, dar nu neapărat și sănătoase), consider că este timpul să ne apucăm de purificarea organismului cu LEURDĂ și URZICĂ.

Leurda, cu denumirea latină de ALLIUM URSINUM, și care în termeni populari se mai numește aiul cioresc sau aiul de pădure și crește în regiunile de deal și munte prin tufișuri, în locuri umede și răcoroase, are un rol extraordinar de purificare a sângelui. Este bine să se consume în special crudă, sub formă de salată, singură sau în amestec cu salată verde, spanac crud, dar și în supe sau alte mâncăruri, în funcție de preferințe și obiceiuri. În concluzie, ceea ce contează cel mai mult este să o introducem în alimentația noastră, zilnic, 3-4 săptămâni, înainte de înflorire, datorită calităților de excepție pentru sănătatea noastră.

ATENȚIE: datorită asemănării frunzelor, poate fi confundată cu frunzele de lăcrimioare. Mirosul de usturoi o deosebește în mod special.

Leurda este mult mai activă decât usturoiul în acțiunea de purificare a sângelui, ficatului, vezicii biliare, stomacului și intestinelor, fiind mult mai bine tolerată de organism, datorită efectelor sale antiseptice, bactericide (omoară microbii), antitoxice (curăță sângele de toxine), diuretice și de eliminare a acidului uric pentru cei suferinzi de hiperuricemie (gută), hemostatice, antisclerotice (previne îmbătrânirea și reduce colesterolul), vermifuge (omoară viermii intestinali, chiar limbricii), antireumatismale, stimulează peristaltismului intestinal, memoria, combate, anxietatea, depresia, insomnia, previne accidentele vasculare prin efect hipotensiv de fluidificare a sângelui și acțiune antitrombotică (împiedică formarea cheagurilor de sânge). Virtuțiile acestei plante sunt mult mai multe, așa că nu stați pe gânduri, începeți să folosiți leurda sub forma de frunze primavara și sub formă de tinctură din bulbi sau frunze tot timpul anului și nu veți regreta.

Urzica este plăntuța cu care ne-a binecuvântat D-zeu, dar numai cu condiția să o folosim, datorită efectelor sale miraculoase asupra sănătății. Pentru că toată lumea o cunoaște, nu are nevoie de o prezentare specială. Aș enumera virtuțiile acestui dar divin: detoxifică organismul, crește imunitatea, fluidifică sângele, remineralizează și vitaminizează organismul, activează procesul de formare a elementelor sângelui (hematii, leucocite, trombocite etc), stimulează metabolismul și secreția biliară, pancreatică și intestinală, are efecte bactericide și bacteriostatice (oprește multiplicarea microbilor) are efecte hipoglicemiante, datorită efectului diuretic elimină deșeurile toxice din organism, cum ar fi acidul uric responsabil de crizele de gută determinate de o încărcare cu exces de carne și purine (se găsesc în cantități mari în carnea de vițel, miel și în toate măruntaiele animalelor). Șirul efectelor benefice este departe de a fi epuizat, deoarece acționează la nivelul întregului organism, dar de toate aceste efecte deosebite putem beneficia doar folosind-o mai cu seamă primăvara, dar și tot timpul anului sub formă de preparate, în funcție de inventivitatea noastră, singură sau în combinație cu alte alimente din locuri nepoluate, având în vedere că crește peste tot. Poate fi folosită intern și extern, sub formă de ceai (combate mătreața, seboreea).

Vă doresc multă sănătate și nu uitați că natura este cea care ne poate reda bucuria de a trai în liniște, pace și armonie cu tot ce ne înconjoară.

FII SOCIAL!