Cluj Chefs’ Community sau, pe românește, Comunitatea bucătarilor din Cluj este un proiect care își propune o serie de ateliere, eventuri și întâlniri cu scopul de a educa, coagula și dezvolta comunitatea bucătarilor din Cluj. Atelierele sunt dedicate profesioniștilor din comunitatea bucătarilor și vor fi susținute de colegi de breaslă și de profesioniști din domeniile adiacente industriei.
Aproape de fiecare dată când ne mai întâlneam cu colegii de breaslă, mai ales cei ce au propria afacere sau conduc diferite afaceri în domeniu, invariabil ajungeam să ne plângem de lipsa forței de muncă, dar mai ales de calitatea precară a acesteia. Și tot ne-am văzut la o bere și un vin și tot ne-am plâns ca niște babe, ba că ăla nu-i pregătit, ba că ăla nu știe să tranșeze, ba că ăla nu filetează bine și tot așa. Până într-o zi când, după vreo 4 beri, am zis ho! Și am încercat să ne facem noi o autoevaluare și să vedem noi cât am pus umărul la schimbarea situației. Evident că de-a lungul timpului am lucrat cu diverși bucătari pe la toate evenimentele posibile și imposibile generate de piața din Cluj, și că, cumva, ne-am lăsat amprenta asupra unora, cât de cât. Dar oare era suficient? Așa că am stabilit că trebuie să facem treaba asta într-un mod mai organizat. Și că fiecare dintre noi trebuie să-și dedice puțin timp în educarea breslei.
Și uite așa a apărut Cluj Chefs’ Community, cu un plan bine stabilit și cu o mână de oameni bine intenționați. Apoi, încet, am pus planul în aplicare și am demarat seria de ateliere pentru profesioniști, cu profesioniști. Primul atelier l-am creionat în jurul lui Andrei Chelaru, cheful de la Fragment, pentru că, în primul rând, îl apreciez foarte tare, apoi pentru că i s-a părut ideea bună și s-a implicat din start și, nu în ultimul rând, pentru că tocmai ce își încheiase un stagiu de 3 luni la restaurantul Noma. La primul atelier am avut participanți din 5 județe, așa că lucrurile au decurs bine de tot și, oricât de organizați am vrut să fim, tot ne-am întins la povești eno-gastronomice până târziu în noapte. Nu ne-a părut rău deloc.
Apoi au mai urmat 2 ateliere, unul despre tranșarea carcasei de porc, susținut de bunul meu prieten Mariș Emil, tehnolog alimentar la Ferma Zootehnică și unul dedicat peștilor din zona Transilvaniei cu ing. piscicultor Lațiu Călin. În ambele seri am tranșat, am filetat, am băut vin și am degustat una-alta, gătite de noi. De fiecare dată serile noastre au fost susținute de partenerii noștri de la Tepaso, cărora le mulțumim pentru susținere, dar mai ales pentru viziune și înțelegerea importanței momentului.
Iar pentru că o bucurie nu vine niciodată fără puțină dezamăgire, d-apoi trei bucurii, am fost nevoiți să suspendăm restul atelierelor programate din cauza situației mondiale. Până la noi ordine și ordonanțe militare, stăm cuminți în casă, dar și când om ieși…