ateliere senzoriale

Pe lângă faptul că este profesor, domnul Avram Fițiu mai face ceva, plantează idei. Și apoi se ține de capul tău să se asigure că au încolțit, ca apoi să dezvolte rădăcini, ca într-un final să dea roade. Așa s-a întâmplat și de data asta; de la o discuție la alta, am concluzionat că trebuie să începem să schimbăm mentalități, dar mai ales obiceiuri culinare, și că cel mai bun loc de unde să începem ar trebui să fie școlile. Eu am fost de acord cu opinia dânsului și am stabilit că, odată, la timpul potrivit, o să începem să facem și acest tip de activități. A trecut ceva vreme și într-o zi mă sună; după un briefing scurt, îmi spune să ne întâlnim într-un anume loc, loc în care putem să ne începem activitățile educaționale.

Am mers, am văzut și am stabilit ce avem de făcut, apoi am făcut un plan și, după cum bine vedeți, am chemat toate forțele binelui gastronomic (și nu numai) să ni se alăture acestui demers minunat. Pentru că noi, cei de la club, suntem frații mai mici ai slow food-ului, era numai normal să avem și de acolo susținere, iar dacă vorbim de educație în școli, fetili de la Food Waste Combat au adus și ele know-how-ul necesar și buna dispoziție, evident. Noi am creionat o fișă de lucru și am cumpărat toate verdețurile posibile și imposibile. Asta a ieșit :

Treaba era simplă: copiii, din clase diferite, veneau pe rând și se jucau cu plantele aromatice, apoi trebuia să le dea notă în funcție de percepțiile proprii. Notele se dădeau de la 1 la 5, dar a fost surprinzător pentru noi să constatăm că unele plante meritau note chiar mai mari :). În consecință, unele au plecat acasă cu note de 8, 9 și chiar câte un 10.

Apoi, pentru ca toată experiența să fie completă, le-am pregătit copiilor și niște smoothie-uri bizare: banane cu leuștean și iaurt; căpșune cu busuioc și miere; mere verzi cu pătrunjel și castravete și tot așa, până am epuizat combinațiile de fructe, plante aromatice și legume. Toți au plecat cu burțile pline, iar noi am plecat plini de speranță că generația următoare o să fie generația leuștean și tarhon, nu generația Nutella și Oreo.

FII SOCIAL!