Doradă roșie cu sos caviar d’aubergine și topping de usturoi prăjit

Dorada roșie e ca și dorada albă, numai că e roșie :). Iar în perioada în care găteam rețeta asta, dorada roșie era pește de captură și venea de dimensiuni mai mari decât cea albă, lucru care mă ajuta la filetat și la plating. Apoi, caviarul de vinete, după cum bine ați dedus, își are numele de la bucățele mici de coajă neagră rămase în pulpa de vânătă. Dincolo de partea estetică, gustul vinetelor, cu tot cu coaja aia arsă, sunt ceva ce se apropie foarte tare de gustul divin.

Ingrediente

  • doradă roșie 200 gr.
  • cartofi 200 gr.
  • vinete 200 gr.
  • smântână lichidă 50 ml.
  • cimbru 5 gr.
  • roșii uscate 5 gr.
  • usturoi 5 gr.
  • capere 5 gr.
  • ulei de măsline 10 ml.
  • sare
  • piper

Mod de prezentare : Într-o farfurie adâncă se pune sosul de vinete, apoi în mijloc se așază cartoful fiert și deasupra peștele. Toppingul de usturoi se așază pe partea superioară a peștelui.

Mod de preparare

Dorada se filetează și i se scot oasele cu ajutorul unei pensete, apoi se dă la cuptor cca. 10 minute.
Cartoful este fiert în coajă, apoi se curăță de coajă și se taie la o grosime de 2 cm. Vânăta se coace la grătar, se îndepărtează coaja parțial, apoi se toacă cu tot cu restul de coajă și se pune în blender. Se adaugă smântână lichidă, cimbru, sare și piper și totul se omogenizează. Sosul trebuie sa fie unul cremos, cu bucăți mici de coajă arsă de vânătă și gust intens de cimbru.
Toppingul de usturoi: Usturoiul se toacă mărunt, dar nu prea mic, și se opărește de două ori, apoi se pune pe o tavă și se dă la cuptor cca. 30 de minute sau până când se uscă puțin și devine maroniu. Se lasă la răcit și apoi se amestecă cu roșiile uscate la soare tocate mărunt, capere tocate mărunt și ulei de măsline.

Poftă bună!
Chef Horia Șimon

DIN ACEEASI CATEGORIE

FII SOCIAL!