Cartofiada

Pentru că tocmai s-a încheiat a doua ediție (ceea ce e prea mult spus), m-am gândit să elucidez câteva mistere despre această întâmplare numită Cartofiada.

Dacă ar fi să o caracterizez în câteva cuvinte, ar suna cam așa: un fel de întrecere gastronomică cu iz de șezătoare 🙂

De ce „un fel de…” ? Pentru că nu este tocmai o întrecere/competiție- lupta nu este atât de acerbă și plină de încleștări de orgolii culinare cum deseori întâlnim la desfășurările culinare de prin parcările mall-urilor; este, mai degrabă, un mod de a-ți demonstra că poți să gătești o rețetă (la prima lectură) mai mult sau mai puțin complicată, într-un mediu liber și relaxat, înconjurat de oameni cunoscuți.

Gastronomică? Chiar dacă pare mai mult o pierdere de vreme într-o după amiază însorită sau ploioasă, în cazul zilei de sâmbătă, Cartofiada este o inițiativă de a păstra și promova produsele locale de care avem nevoie atât în viața de zi cu zi, dar mai ales în industria gastronomică.

De ce „șezătoare” ? Pentru că se desfășoară într-o gospodărie țărănească, fără prea mult plastic etichetat în reclame apetisante, pentru că se gătește la „firul ierbii” și, mai ales, pentru că ai ocazia să cunoști oameni faini care au cel puțin un lucru în comun cu tine: iubesc gătitul!!!

Cartofiada? Pentru că încercăm să demonstrăm că ceea ce crește cu precădere în zona noastră, cartoful, este un produs versatil, foarte util și deosebit de gustos atunci când este cumpărat de la „mama lui” de acasă și gătit cu suflet.

Așa că, pe la anul, cam pe aceeași vreme, vă așteptam cu drag să ne călcați pragul/ iarba înarmați cu un ceaun, un șorț și multă voie bună.

Înainte să închei, vreau să le mulțumesc Danei Graură (Casa Terra) și d-lui Mircea Groza, care mi-au onorat invitația, au gătit dumnezeiește și s-au alăturat grupului de profani, fără să timoreze prin dimensiunea lor gastronomică!!!

FII SOCIAL!